Архиве категорија: Опште

Међународни сајам воћарста

Позивамо наше чланове, осниваче туристиког кластера да посете први међународни сајам воћарства, виноградарства и повртарства „Agro Belgrade 2020“ који ће се одржати од 30.јан. до 01.феб.2020 године. За оне најбрже обезбедили смо 10 бесплатних улазница, а свака улазница важи за 3 особе. (Синиша 064 6 183 505)

На штанду „Меркур-СВ“ у хали 1 можете погледати први електрични аутомобил који се продаје у Србији, а чланови кластера имају додатни попуст за куповину истог. Потрошња овог градског малишана је 20 динара на 100Км, по јефтинијој (ноћној тарифи) или 60 динара по скупљој (дневној) тарифи.

„КАРАЂИРО“ – МТБ КУП СРБИЈЕ 2018.

На Ђурђевдан у селу Ђурђево(у Шумадији) одржаће се „КАРАЂИРО“ – МТБ КУП СРБИЈЕ.

 Прошле године је по први пут успешно организован „КАРАЂИРО“ у којем је учествовало 96 бициклиста из целе Србије упркос тешким временским условима.
 „КАРАЂИРО“ организују Бициклистички Клуб „Циклеманиа“ , Туристички Кластер „Срце Шумадије“ , Бициклистички Савез Србије уз помоћ Општине Рача.
 Након званичних трка , одржаће се и трке задовољства за децу,омладину и одрасле особе по категоријама.
 За пријаве и остале информације можете сазнати на : 064/618-3505 и 064124-9072

ОТВАРАМО БИЦИКЛИСТИЧКИ КЛУБ!

Председник Туристичког кластера “’Срце Шумадије“ је покренуо иницијативу за отварање бициклистичког клуба у општини Рача. У претходне две године ТК “Срце Шумадије“ је обновио једну бициклистичку стазу намењену за рекреативни бициклизам, и то од Вишевца па до Ђурђева, као и другу стазу дугачку 3.5 км-а која води од Ђурђева-брда до реке Раче , и то за планински бициклизам. Захваљујући обнављању друге стазе добили смо право да Куп Србије у планинском бициклизму, који је одржан 7.маја 2017. године, направимо у нашем крају. Туристички кластер “Срце Шумадије“, а у сарадњи са бициклистичким клубом “ Cyclemania “ из Крагујевца, је организовао ову значају спортску манифестацију, те је добио максимално позитивну оцену за одржавање овог спортског догађаја. Због овог прелепог искуства, разговарали смо са директорима основне и средње школе у Рачи, као и са рачанском омладином, те смо одлучили да оснујемо бициклистички клуб , тј. секцију бициклистичког клуба “ Cyclemania “ из Крагујевца.
Зато је 24.маја 2017.г. на спортском терену средње школе “Ђуре Јакшић“ одржан сусрет ученика основне и средње школе из Раче и тренера и власника бициклистичког клуба Cyclemania, који је објаснио зашто је добро бавити се бициклизмом, а његови бициклисти су у пракси показали вештине које су стекли у БК „Cyclemania” .
После овог сусрета, БК Cyclemania је постао богатији за нова 4 члана.
Миодраг Живановић, директор средње школе “Ђура Јакшић“, је између осталог напоменуо да је Рача имала бициклистички клуб давних 70’их година прошлог века,и да је ово велики тренутак за развој бициклизма у овом делу Шумадије. Председник ТК „Срце Шумадије, Синиша Ђорђевић, је нагласио да 2018.године добићемо право организације једне трку у планинском бициклизму и једне трке у друмском бициклизму.

 

Други Пановински сусрет

У Тополи и другим местима у Шумадији ће се, од 25. до 28. маја 2017, у организацији Винских путева Србије, Туристичког кластера “Срце Шумадије”, Друштва српских домаћина и С.О. Топола, одржати Други Пановински сусрет винских удружења, винара и винољубаца који припадају “Панонском винском коридору” (ПВК).

Сусрет ће, у хотелу “Извор” у Аранђеловцу, отворити председник општине Топола, Драган Живановић, а госте ће дочекати ЊКВ Престолонаследник Александар и принцеза Катарина. Поред њих, госте ће, за три дана док траје сусрет, поздравити многи винари из читаве Србије, као и друге угледне личности из света вина и винског туризма.

Учесници сусрета ће обићи познате шумадијске винарије (Краљевска винарија, ПИК Опленац, Александровић и Радовановић) и дегустирати врхунска вина из Шумадијског рејона. Такође, винари из Хрватске и Словеније ће представити вина из својих региона.

Поред винарија, гости ће обићи и интересантна места везана за ловни и гастрономски туризам у Тополи, а посетиће и манифестацију “Карађорђева трпеза “ у Ђурђеву, и окушати се у припремању котлића са ловачким гулашом.

У току трајања сусрета, челници општина, туристичких кластера и заједница, као и удружења винарија из Србије, Хрватске и Словеније потписаће споразуме о сарадњи И разменити писма о намерама.

Теме сусрета су:

Ловни туризам у Шумадији
Гастроенолошка понуда Шумадије
Културно-историјско наслеђе Карађорђевића
Успостављање сарадње пријатељских општина, туристичких организација, удружења из Пановинских регија, кластера и појединаца из више европских земаља