ИНИЦИЈАТИВА ЗА ДОДЕЛУ СРПСКИХ НАЗИВА УЛИЦАМА У МОСКВИ

У оквиру прославе 84. Рођендана у галерији Руског дома је отворена изложба „У сусрет Руском Цару – Романови“, а после тога у Великој дворани одржана промоција најновијег плана града Београда издавача „Меркур-СВ“ д.о.о. из Београда. У свом говору , аутор плана Синиша Ђорђевић (који је уједно и председник Туристичког кластера „Срце Шумадије“) главни акценат је ставио на нове улице које имају „Руске називе“, као на оне које су их некада имали, па сада добили поново. На територији града Београда постоји тридесет и девет улица које су називе добили по знаменитим руским великанима, писцима, херојима, а у Москви, по нашим сазнањима, нема нити једне.
Након одржаног говора, Туристички кластер „Срце Шумадије“ заједно са председником општине Топола, Драганом Живановићем и председником Друштва српских  домаћина Топола, господином Иваном Лекићем предали су заменику директора Руског дома, господину Галактионову, иницијативу да десет улица у Москви добију називе везане за Србију, што је присутна публика топло поздравила.

Промоција је настављена наступом драмског уметника Зорана Максића који је прочитао стихове Јесењина и Љермонтова, затим малом балетском кореографијом на музику „Подмосковске вечери“ у пратњи пијанисткиње Катарине Недељковић, а у извођењу Ларе Вуксановић,ученице „Балетске школе Данијеле Ђорђевић“ и Лазара Миладиновића, ученика балетске школе „Лујо Давичо“ из Београда, као и наступом ученике Основне школе „Свети Сава“из Београда.
У другом делу вечери одржана је промоција књиге „Тајни живот трагичне царице“ аутора Вилијама Ле Кеа у издању „ННК Интернационал“ д.о.о. из Београда. О књизи су говорили издавач Мирослав Дамјановић, преводилац Наталија Илић и историчар Влада Маријан.
Посебно нам је драго да, након завршетка програма, одржан је кратки притељски састанак заменика директора Руског дома са нашим представницима из Шумадији: председником општине Топола Драганом Живановићем, Иваном Лекићем – председником Друштва Српских Домаћина општине Топола, Миодрагом Живановићем – директором Средње школе „Ђура Јакшић“ из Раче, Милицом Симић- директорком библиотеке „Радоје Домановић“ из Раче и Сањом Вељковић – координатором Културног центра „Радоје Домановић“, такође из Раче.

И, наравно, овај догадај не би био тако успешан без наших драгих пријатеља : Ивана Симића -професора историје Средње школе „Ђуре Јакшић“ из Раче и његових ученица, Миливојевић Снежане, Милановић Иване и Тимић Јелице која је водила програм.

Посебно се захваљујемо ученицима Основне школе „Илија Гарашанин“ из Аранђеловца и Основне школе „Карађорђе“ из Раче, као и  ученицима Средње економске угоститељске школе „Слободан Минић“ из Аранђеловца и Средње школе „Ђура Јакшић“ из Раче, а такође и њиховим наставницима и професорима који су спровели анкетирање на основу којег је спремљен велики број предлога назива које ће, како очекујемо, ће красити  улице Москве.